Czarka do matchy – Matchawan Kaze

Matchawan Kaze został wykonany ręcznie na kole garncarskim z szarej gliny z delikatnym dodatkiem szamotu i szkliwa z glazury wykonanego zgodnie z wielowiekową japońską tradycją.

Matchawan jest tradycyjnym narzędziem wykorzystywanym w japońskiej ceremonii herbacianej. Jest to również zdecydowanie najwygodniejsze naczynie do picia matchy, którą najlepiej utrzepywać bambusową miotełką (tzw. chasenem).  Pionowe ścianki czarki i szerokie dno pozwalają łatwo i wygodnie „utrzepać” matchę w wodzie i szybko uzyskać warstwę pianki powierzchni. Należy pamiętać, że temperatura wody, w której przygotowywane jest matcha nie powinna przekraczać 80 C.

Matchawan Kaze powstał w specjalnie limitowanej serii KOOE dla MOYA wykonanej przez krakowskie studio ceramiki KOOE, którego wyroby charakteryzują się nie tylko pięknymi formami ale też wyjątkową wytrzymałością ze względu na wypał w wysokiej temperaturze.

Pojemność : 400 ml Wysokość: 7,5 cm Średnica: 11,5 cm.  Kraj pochodzenia: Polska

Naczynie można zmywać w zmywarce.

Pakowana w indywidualny karton prezentowy.

Opinie

Na razie nie ma opinii o produkcie.

Napisz pierwszą opinię o „Czarka do matchy – Matchawan Kaze”

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *